2013. december 21., szombat

A belmezi arcok

1971. augusztus 23-án Maria Gomez Pereira észrevette, amint egy emberi arc formálódik ki a betonból belmezi otthonában, Spanyolországban. Maria szerint egy férfi arca volt, bár pontosan nem tudta meghatározni. Ezt követően - érthetően- félelmében megkérte a férjét és a fiát, hogy törjék fel a padlót és betonozzanak újra.

Egy hét sem telt el, amikor az arc újra megjelent pontosan ugyanazon a helyen. Maria újra fel akarta törni a betont, ám addigra már az eset híre elterjedt és a polgármester a hatósággal együtt megtiltotta, hogy hozzányúljanak. Ehelyett az új arcot kivágták a betonból és a falra akasztották.

Ismét új betont öntöttek és egy ideig úgy tűnt minden visszatér a régi kerékvágásba. Ám két héttel  később az arcok újra kezdtek megjelenni. Először egy férfi arca jelent meg, aztán egy nőé. Nemsokára mintegy tucatnyi arc vált láthatóvá a ház padlóján.


Amellett, hogy az arcok különböző méretűek és alakúak voltak, néhányuk megkérdőjelezhető, mások nagyon tisztán kivehetők voltak, némelyiken, még a szem körüli ráncokat is láthatták.

Sok kíváncsiskodó látogatott el a házba, hogy saját szemével vizsgálja meg az arcokat. Néhányukat sokkolta, ahogy napokon belül új arcok jelentek meg és a tekintetük is megváltozott. Mindenki máshogy értelmezte az arcok tekinteté, de a legnépszerűbb értelmezés a félelem és a kétségbeesés érzete volt.

Ugyanaz az arc néhány nap elteltével.

Több elméletet is kreáltak róla, hogy vajon miért jelentek meg az arcok a padlón. Az egyik legnépszerűbb teória szerint a ház egy régi temető helyére épült. Azt mondják ásatásra is került sor a ház alatt, és számos holttestet kihantoltak, majd újra eltemettek máshol, de ez nem akadályozta meg a további arcok megjelenését.

Mindenféle kísérlet, hogy lemossák az arcokat sikertelennek bizonyult.  Tisztítószerekkel, fehérítőkkel, és még egyszerű vízzel sem tudták eltávolítani őket. Időnként úgy tűnt kicsit elhalványulnak, de néhány órán belül mindig visszatértek eredeti formájukba.

Nem telt el sok idő, és már hivatásos nyomozókat hívtak ki, hogy megvizsgálják a paranormálisnak tűnő jelenséget. Különböző kísérleteket végeztek, beleértve a beton kémiai vizsgálatát. Már a korai vizsgálatok során megállapították, hogy egyik arcot sem festették.

A további kísérletek során az arcokra átlátszó műanya lapokat tettek. Megpróbáltak kizárni bármiféle emberi beavatkozást. Bár letakarták az arcokat, ezzel bonyolulttá téve a csalást, az arcok tovább fejlődtek és fenntartották kísérteties rutinjukat.

A családot áttelepítették máshová, és a házban hangfelvevőket helyeztek el. Amikor lejátszották a szalagot emberi nyögés és jajgatás hangját hallották. Vajon a zavaró hangok forrása a konyhában található jelenségnek tudható be?

Egy másik elmélet szerint Maria valahogy kivetítette az arcokat a padlóra. Lehetséges, hogy az első arc csak különleges formájú penész volt, amit az agya arcnak értelmezett és ezt követően erős hite és egy kis kézi beavatkozás által hozta létre az új arcokat? Lehet, hogy ez az egész csak átverés. Talán Maria, a fia, a férje vagy talán közösen együtt voltak felelősek a padlón megjelenő rejtélyes arcokért?

Bár a vizsgálat szerint semmiféle festéket nem találtak a betonban, festékhasználat nyomaira bukkantak. Ám ezek az elemek az egész házban megtalálhatóak voltak, így nem lehetett érvényes bizonyítéknak tekinteni. Emellett ecetre és koromra (vagy más sötét anyagra) is bukkantak, ami már képes lehet arra, hogy arcokat formázzanak meg vele.

Mint mindig, vannak akik szerint nem emberi kezek kreálták az alakokat. Mások szerint az egész csak egy átverés, és vannak akik úgy gondolják, hogy ez mindössze egy furcsa eset.

2004-ben Maria Pereire meghalt 85 éves korában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése